Trening interwałowy ma wiele zalet, ale niestety jego bezkrytyczne promowanie w Internecie niesie rozmaite zagrożenia. Nie jestem zwolennikiem tylko jednego, określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne [...]
Kreatyna nie bez przyczyny stała się hitem sprzedaży, gdyż przynosi określone korzyści sportowcom różnych dyscyplin, wpływając na wzrost siły, masy i wytrzymałości włókien mięśniowych. Pośrednio kreatyna przyczynia się do ochrony przed zmianami postępującymi z wiekiem (np. w układzie nerwowym), w mięśniach. Niektóre eksperymenty na zwierzętach [...]
[...] Przeczytaj koniecznie Białko a odchudzanie. Rola białka w odchudzaniu 8 powodów, dla których białko serwatkowe powinno znaleźć się w Twojej diecie Pamiętaj o piciu wody Karmiąc piersią, musisz uzupełniać płyny. Jeśli tego nie zrobisz, będziesz bardziej narażona na stan odwodnienia, który może być niebezpieczny dla Twojego zdrowia. [...]
[...] toksycznym dla komórek organizmu, ponieważ może uszkadzać białka, lipidy, cukry oraz DNA. Co najbardziej zabawne szeroka rzesza ludzi w Polsce wierzy w to, iż podawanie wody utlenionej (doustnie, dożylnie, w roztworze do wdychania itd.) zabija wirusy, grzyby czy nawet nowotwory! Tymczasem nowotwory same wykorzystują H2O2, jako oręż [...]
[...] wzdęcia. Wzdęcia nie muszą być jednak objawem tak poważnych chorób. Najczęściej ich przyczyna leży w: nietolerancji pokarmowej, nadmiernym połykaniu powietrza, retencji wody, zaparciach. Przyjrzyjmy się każdemu z tych czynników bliżej. Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa i nadwrażliwość pokarmowa to prawdopodobnie najczęstsza [...]
[...] silnym androgenem, silne aromatyzuje (tworząc 7,17 dimetyloestradiol), wpływa także na progesteron, co może dawać typowe skutki uboczne (ginekomastię, nasiloną retencję wody, nadciśnienie itd.). Najgorszy jest fakt, iż leki osłonowe, które są potrzebne przy kontakcie z miboleronem, przewyższają kosztami ten środek, zaś ryzyko i uszkodzenia [...]
Współcześnie dostęp do wyrafinowanych komputerów treningowych jest bardzo łatwy. Większość aplikacji i telefonów wspiera czujniki tętna, współpracuje z systemem nawigacji satelitarnej, pozwala łatwo eksportować wyniki do mediów społecznościowych (aplikacje Casca Run Pro, Endomondo, GPS Sports Tracker, Runtastic Running, GPS Logger, Strava: Track [...]
[...] życie. „Sterydy wcale tak nie szkodzą, to mit” W rzeczywistości SAA przynoszą różne skutki uboczne, część z nich nie rzuca się jawnie w oczy (tak jak pryszcze czy retencja wody). Bez specjalistycznego sprzętu nie widzisz bakterii czy wirusów, ale to nie znaczy, że one nie istnieją. Bez wyrafinowanych badań nie stwierdzisz, jakich doznałeś [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] 2 jajka 20 g jogurtu naturalnego 40 g oliwy sól, pieprz garść rukoli 6 g masła klarowanego Przygotowanie: Kurki dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Ząbek czosnku pokroić na małe kosteczki, mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki. Do osobnej miski wbijamy jaja, dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy solą oraz [...]
[...] Abraham i wsp.) sprawdzali, jak ekspozycja na: pastę percepanową (równoważny całkowity cyjanek: 68 mg / kg) - składała się w 47% z gorzkich pestek moreli, 36% cukru i 17% wody; 100 g produktu dostarczyło równowartość 6.8 mg cyjanku, siemię lniane (220 mg / kg) - podawano 30.9 g mielonego siemienia lnianego, co dostarczyło równowartość 6.8 mg [...]
[...] wyglądają tak: Poniedziałek: Nogi i brzuch Wtorek: górna część ciała Środa: nogi i pośladki Czwartek: górna część ciała Piątek: nogi i pośladki Cath zaczyna dzień od wody z cytryną zmieszanej z glutaminą w proszku. Następnie je śniadanie: jajka i płatki owsiane, a czasem nawet stek z ryżem. Lubi różnorodność posiłków, szczególnie poza [...]
Z wielu względów nie jesteś w stanie trenować jak profesjonalni kulturyści. Często dzieje się tak dlatego, iż zawodowcom przypisywane są objętości treningowe, których nie da się powtórzyć. „Oficjalne programy” są wielokroć obszerniejsze, niż to, co faktycznie robi zawodnik na treningu. Taki PR robi się, aby wzbudzić zainteresowanie i szacunek u [...]
[...] niedoborze węglowodanów waga ciała zmniejsza się też wskutek zubożenia zasobów glikogenu np. mięśniowego (400 g glikogenu - normalna zawartość w mięśniach - wiąże ok. 1 kg wody). Mięśnie odpowiadają za spalanie tłuszczów podczas bezczynności. Źródła energii w spoczynku: tłuszcze są utleniane i dają ok. 56 ± 11 % energii (0.08 ± [...]
[...] Jednak nie zawsze taki efekt występuje. Ma to związek z niedostatkiem składników, które powodują większą syntezę tlenku azotu lub też wpływają na gromadzenie większej ilości wody i glikogenu. Czym jest no-booster? Czy boostery azotowe wpływają na mięśnie? Na czym polega zjawisko pompy mięśniowej? Jak dawkować? Kiedy stosować no-boostery? [...]
[...] ciśnienia krwi), angiotensyna II zwiększa stężenie aldosteronu (indukuje jego wydzielanie przez nadnercza), wzrasta stężenie aldosteronu (=> zwiększa się wychwyt sodu i wody oraz wydalanie potasu z moczem; => zwiększa się ciśnienie krwi). Paradoksalnie w badaniach Williams JS i wsp. na diecie niskosodowej odnotowano co prawda znaczne [...]
Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Wystarczy wkleić do niego źródła i ocena [...]
We współczesnym świecie coraz częściej spotyka się osoby, które dostrzegają źdźbła, a nie widzą pola lub pojedyncze drzewa, ale nie dostrzegają lasu. W efekcie taki człowiek skupia się na godzinnej aktywacji mięśni, dopracowuje do granic absurdu dietę, wylicza co do sekundy trening aerobowy, co do kilograma objętość przerzucaną w trakcie treningu [...]
[...] to sam cukier. Owszem owoce zawierają sporo cukrów prostych, ale po pierwsze są to cukry naturalnego pochodzenia. Po drugie występują w towarzystwie błonnika, sporej ilości wody, witamin i minerałów. Są zdrowe i sycące. Większość owoców jest niskokaloryczna. Wymień słodycze, które jesz, na owoce. Im więcej kolorowych owoców jesz, tym lepiej. [...]